Escrit de David Rodríguez

Porto 25 anys d’entrenador de bàsquet. Alguns anys d’aquests he portat bàsquet masculí, però sempre combinat amb femení. Tots i cada un d’aquests anys he portat equips femenins. Des de Lliga-2 fins Pre-mini, jugant ascensos, descensos, Campionats de Catalunya de totes les categories. Nivells A, B, C i D. Coordinador o Director Tècnic a la gran majoria d’aquests anys. És per això que crec que puc opinar sobre el problema principal del nostre esport de noies.

Abans, fa uns anyets, hi havien bastants clubs que treballaven la cantera, feien un treball des d’escola fins sènior, per poder jugar a les millors categories i tenir una continuïtat al club perquè les seves jugadores poguessin estar des de pre-mini fins sènior al mateix club. Les lligues preferents eren molt competitives, a on cada any fins a 6 o 7 equips podien competir per estar en posicions de Campionats de Catalunya. Les Inter-territorials eren d’un nivell excel·lent, on tenies partits duríssims i desplaçaments on sabies que tenies que estar molt bé per poder portar-te la victòria.

Tot això ha canviat. Tot això l’hem perdut.

A dia d’avui, molt pocs clubs són els que es dediquen a treballar i formar. Molt pocs els que es preocupen per treure una cantera pròpia. Molts els que es dediquen a “fitxar”. Que és fitxar?

Recordo un pare que m’explicava que li va dir a algun d’aquests clubs que si la nena tenia que pagar quota, com podien dir que la volien fitxar?? Fitxar seria si li paguessin una fitxa mensual per jugar.

Tothom té la necessitat d’anar a buscar lo que te l’altre, per poder completar els seus equips, per manca de treball al seu club. Pocs són els que treballen i molts el que van a “fitxar”. Alguns de forma compulsiva, que canvien 5 o 6 jugadores de cada equip, cada any. Ara serà de les 5 que entrin, però en un parell d’anys serà de les 5 que surtin. Llavors ja no hi haurà remeï. Jugadora desmotivada, mal treballada i poc futurible per excés de decepció.

Si hi ha tants equips que fitxen, i tant pocs que treballen, ja no hi ha on buscar. Ja cada vegada hi ha menys nivell. I és feina de tots nosaltres de recuperar lo perdut.

Pares que tinguin clar que la nena te que estar al seu entorn. Que tinguin un bon entrenador/a, un grup bonic de vestidor i una categoria competitiva. Això és tot lo que es necessita per què una jugadora es desenvolupi. Ja serà gran per jugar i trobar el seu espai a preferent o seniors d’alt nivell. Ja la buscaran, tranquils.

Crec que formo part d’un club que te aquesta paciència. Que la tindrà. Que posarà a disposició dels pares les tres coses bàsiques que he nomenat.

Promocionem els clubs de cantera i posem les eines per que les jugadores es desenvolupin al nostre entorn.

Tornem a ser aquell bàsquet femení potent que vam ser abans i que es tornin a veure els pavellons plens de bones jugadores sigui quina sigui la categoria. Tots guanyarem.

Visca el bàsquet femení!!

David Rodríguez
Entrenador Junior A Femení