Escrit de l’Anna Porta

Aquests últims anys la paraula innovació se sent en quasi tots els àmbits, a les escoles, als hospitals, a les grans i petites empreses dels diferents sectors, i també, com no, en el món de l’esport, a on aquesta innovació va més encaminada a generar productes que puguin millorar el rendiment de jugadors i entrenadors, així com també productes que puguin ser atractius per a l’espectador.

Tota aquesta innovació però, té més a veure amb l’esport professional i/o d’elit, samarretes amb microcàmeres incorporades, programes que analitzen el metabolisme dels jugadors, aplicacions pel cos tècnic, pels espectadors, etc.

Però a nivell de formació per a jugadors i jugadores que comencen a gaudir de l’esport, o per a entrenadors que porten equips de categories base o de menys nivell, hi ha innovació?

Jo no sabria dir si és ben bé innovació o no, doncs darrerament s’ha fet un ús molt elevat d’aquesta paraula i poder a qualsevol cosa ja li posem innovació. Innovació implica la creació d’alguna cosa nova i posar-la en valor. Des dels clubs més modestos, no crec que econòmicament es puguin dur a terme algunes iniciatives molt innovadores, que altres entitats o clubs professionals sí que hi poden arribar. Però tot i així, crec que hi ha coses que sí que ens poden ajudar a millorar, tot i no ser idees noves, sí que aporten aspectes nous i positius tant a jugadors, entrenadors i a d’altres persones relacionades amb l’esport.

Si parlem dels clubs de bàsquet en general i del Mollet en particular, en aquests darrers anys s’han realitzat algunes iniciatives que han estat noves i considero que han aportat un valor afegit, ja què poden ajudar a millorar jugadors, entrenadors i la relació de comunicació entre les diferents persones que conformen el club.

Per exemple, el fet de tenir una càmera penjada al sostre que permet gravar els partits, tant en pista petita com en pista gran, com a entrenadora m’agrada i ho trobo molt positiu, perquè a l’enregistrar els partits puc tranquil·lament analitzar aquelles accions que no he acabat de gestionar bé i les que en canvi han donat un bon resultat, i no només els partits, Per què no analitzar els entrenaments?

Fer-ho permet veure amb calma els punts forts i febles dels jugadors, poder personalitzar més el treball amb cadascun d’ells i veure si els conceptes treballats s’estan assolint. I per altra banda i, el que em sembla més interessant, és que el propi jugador es pugui veure i es pugui analitzar a ell mateix. Això sí, falta en ocasions el temps per poder-ho fer, però de vegades pot ser més productiu fer un visionat amb l’equip i sacrificar una estona d’entrenament.

L’any passat ens van proposar des de coordinació assistir a entrenaments d’altres equips del club. Aquesta iniciativa em sembla molt interessant doncs pots veure altres maneres d’entrenar, des de dins, i pots comentar amb l’altre entrenador aquells aspectes en els que veus discrepàncies en les actuacions. En la mateixa línia, fer taules rodones on comencem parlant del bot i acabem parlant si formem o competim. Al final iniciatives d’aquest tipus generen converses de bàsquet a partir de les quals pots anar millorant com a entrenador.

Un altre aspecte que ens ajuda als entrenadors a millorar i que considero que té un valor afegit és el fet de poder comptar amb un preparador físic i un fisioterapeuta a les categories de formació. Doncs en moltes ocasions com a entrenadora em trobo que un jugador, per exemple, no executa bé el salt o la carrera, però no sé com acabar de definir el treball en aquests aspectes. És aquí on aquests professionals ens poden donar un cop de mà, per millorar el jugador i, alhora, ampliar els coneixements dels entrenadors.

Hi ha un gran volum d’iniciatives que s’han realitzat en altres clubs o entitats que també considero innovadores i interessants, per exemple activitats d’integració amb grups de persones amb discapacitat tant física com intel·lectual, de tal manera que es treballen diferents valors a través de jocs i competicions.

Una altra iniciativa que em sembla molt interessant és la que realitza una fundació, organitzant un campus a on els participants descobreixen el bàsquet des de diferents perspectives, no només en la pràctica de l’esport en sí, sinó també altres aspectes relacionats, com realitzant cròniques esportives, organitzant torneigs, tècniques d’entrenament, etc.

En definitiva, crec que és important anar generant iniciatives, poder no seran innovadores del tot, però comporten canvis a nivell de club, per petits que siguin ajuden a millorar o almenys et donen l’opció de millorar i anar evolucionant.

Creieu que podem fer altres coses al club innovadores?

A mi, per exemple, m’agradaria que el club creés la BASQUETECA del CB Mollet, un espai amb molts llibres, vídeos, revistes i articles de bàsquet per poder tenir tota la informació que pugui necessitar i treure noves idees a l’abast.

Anna Porta
Entrenadora Infantil Femení