Escrit de l’Àlex Terés

Diuen que de vegades hi ha mentides que a base de repetir-les s’acaben convertint en veritat. A mi com a entrenador em sembla que la mentida que més mal ens ha fet ha estat la (suposada) dicotomia entre formar i guanyar a la que tots alguna vegada ens hem vist enfrontats.

No sabem d’on va sortir, tot i que no és difícil sospitar que va néixer malintencionadament i ha acabat expandint-se tant que fins i tot ha arribat a agafar estatus de pregunta cabdal en la definició d’un entrenador davant la qual calia decantar-se i acceptar que la nostra resposta ens definís.

En aquesta mentida hi han trobat una mina aquells pels qui la victòria equival a l’èxit i per arribar-hi qualsevol mitjà és lícit i ho han fet fent-nos escollir entre guanyar o aprendre, entre guanyar o formar-se de tal manera que semblessin excloients. Ens cal una revisió curosa sobre aquesta mentida abans que s’endugui pel davant més possibilitats de gaudi i diversió infantil de les que ja se n’ha endut.

L’objectiu inherent del bàsquet és la victòria. Cal jugar per guanyar, només faltaria! Fer bàsquet sense buscar la victòria no té cap mena de sentit. El basquet, com tants altres entorns esportius ens permet, en la recerca de la victòria, mesurar-nos amb els altres, competir amb ells per arribar a un mateix objectiu i per arribar-hi ens obliga a cooperar, a ser disciplinats, a ser tenaços en els nostres esforços i metòdics en els nostres procediments.

Perseguir victòries ens permet conéixer-nos millor personalment tant quan gaudim de la satisfacció d’haver assolit un objectiu com quan ens toca assumir que l’altre ha sigut millor que nosaltres. Ara bé, i aquí rau la trampa amb la que ens han intentat engatussar sovint, la victòria és l’objectiu de qualsevol competició, però no tot s’hi val per arribar-hi, perquè malgrat ser l’objectiu, guanyar ni ho és tot ni és sinònim d’èxit així com perdre no és tampoc sinònim de fracàs.

Hi ha qui equivocadament quan es guanya creu que tot s’ha fet bé i quan es perd s’ha fet malament. Aquest és un model nefast pels nostres nens i nenes, doncs hi ha vegades en que no cal ni esforçar-se per guanyar, i en canvi reben “premi” en forma de felicitacions, de bones paraules,… i altres vegades que malgrat fer tot el que hem pogut, acabem perdent…i rebent el “càstig” per haver perdut.

La victòria i la derrota, per elles mateixes ni expliquen ni ensenyen res. El que és realment formatiu és entendre (mitjançant el bàsquet) que quan un té un objectiu ha de fer tot el que pugui per assolir-lo i que si ho fa, això és un èxit i que si l’assoleix però no ha fet tot el possible, és un fracàs. D’aquesta manera, i mitjançant el bàsquet, repeteixo, aprenem a donar el millor de nosaltres mateixos i a no jutjar-nos per la victòria o la derrota, que no depenen només de nosaltres, sinó per la honestedat en el nostre esforç.

Jugant per guanyar els nens i les nenes s’enfrontaran a un munt de situacions diferents i es per això que diem que el bàsquet, com l’esport en general, és la millor escola de vida que hi ha, perquè té una potencialitat educativa i formativa inigualable, però fins i tot sent així, depèn en gran mida de qui és el conductor de l’activitat. Si l’entrenador té un tarannà formatiu aprofitarà tot allò que passi mentre busca la victòria. Ajudarà als nens/es a comprendre que quan fas tot el que pots has d’estar satisfet, els ajudarà a comprendre que cal ser humil en la victòria i digne en la derrota, els ajudarà a empatitzar amb l’àrbitre i amb la dificultat de la feina de jutge, els ajudarà a cooperar amb qui necessita ajuda,… L’entrenador, el formador, és la clau de tota aquesta partida.

Benvinguts siguin tots aquells formadors que entenguin que això consisteix en arremangar-se i en deixar-ho tot pels nens i no pas en arremangar als nens i fer que s’ho deixin tot per nosaltres. I no hi ha premi més gran ni medalla més brillant per a un formador que quan deixem de participar en la vida d’un nen o una nena tenir la sensació que se n’emporta alguna cosa bona en haver-te conegut.

Ets més de formar o de guanyar? Pensem-hi.

Àlex Terés
Entrenador Sènior Masculí Lliga EBA